På det danske boligmarked har der altid været et system, der gjorde, at boligkøberne har været ringere stillet end nødvendigt. Ejendomsmægleren er jo sælgers mand, så der kan man ikke forvente at finde nogen form for brugbar rådgivning som køber, men hvor henvender man sig så som køber, når man skal ud at handle fast ejendom?

Professionel assistance på boligmarkedet

Når man skal handle bolig, skal der træffes mange store beslutninger. For de fleste mennesker er jo tale om den største investering i deres liv, så det er med at holde tungen lige i munden. Heldigvis kan man købe sig til hjælp udefra. Man kan nemlig hyre en købermægler.

En købermægler kommer ofte selv fra en baggrund som ejendomsmægler, så det er en person, som har set rigtig mange boliger og har et indgående kendskab til boligmarkedet. Det som en købermægler kan gøre for en potentiel køber, er at tage med ud på fremvisningerne og så man får set boligerne sammen.

Her ved købsmægleren lige præcis hvilke kritiske spørgsmål, der skal stilles. Dette kan være afgørende for, om man ønsker at købe boligen i sidste ende alternativt, kan det danne grundlag for et afslag i pris, hvis det drejer sig om noget, som har stor betydning for køber. Ligeledes her ved købermægleren, hvordan man fører ordet og kan gå ind i en prisforhandling på vegne af køber. Det er en stor fordel, da købermægleren er professionel, mens man som køber hurtigt, kan blive styret af følelser og manglende erfaring på området. Hvis man skal ud at se på noget, hvor man gerne tilmed vil have en bygningssagkyndig med på råd, kan dette naturligvis også lade sig gøre med købermægler.

Presset på boligkøberne

Især i de større byer er behovet for professionel hjælp til køberne enormt. Her er boligmarkedet hårdere for køberne. Når en bolig kommer til salg, står der mange gange allerede flere potentielle købere på spring for at komme til fremvisning. Og dette er ofte noget ejendomsmægleren udnytter, og på den måde kan man som køber hurtigt føle sig presset til at skulle træffe en beslutning om, hvorvidt man vil købe eller ej, på et spinkelt grundlag og i et alt for hurtigt tempo. Og det er her købermægleren kan være med til at skabe tryghed for en køber.

De fleste mennesker køber ikke ret mange boliger i deres levetid, så det er de færreste, som opnår en egentlig rutine i den proces, og desuden kan der være gået år imellem eller det kan være en helt anden type af ejendom i et andet geografisk område, og så kan det være svært at bruge de erfaringer, man har med fra sidste køb direkte på det næste. Derfor kan man let blive stresset og påvirket af et boligkøb, da det er en uvant situation. 

Det skal siges, at købermæglere naturligvis også har deres berettigelse på boligmarkeder andre steder som f.eks. i provinsen og på landet, men særligt i de større byer er det et must med fagfolk, der kan assistere i købsprocessen. Det kan i hvert fald anbefales at bruge en købermægler i København, hvor boligmarkedet kan være noget vanskeligt at begå sig på for almindelige dødelige. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *